Unul dintre cele mai apreciate și cunoscute foste lăcașuri de cult din țara noastră este Sinagoga Mare. Localizată în București, aceasta a fost, pentru mult timp, cel mai mare edificiu alocat rugăciunii pe care comunitatea evreiască l-a avut. Astăzi, Sinagoga Mare poate fi vizitată prin intermediul turului Muzeului Holocaustului, regăsit în interiorul clădirii. Sinagoga nu mai este folosită pe post de lăcaș de cult.
Istoric și prezentare
În anul 1846, pe strada Vasile Adamache nr. 11 din București apărea o nouă clădire - cea care, în scurt timp, a primit numele de Sinagoga Mare. Ridicarea edificiului a fost posibilă cu ajutorul comunității evreilor așkenazi veniți din Polonia și marchează, în același timp, primul mare lăcaș de cult pe care l-a avut această obște.
Potrivit documentelor istorice, pe acest loc au fost ridicate anterior patru lăcașe de cult de sorginte iudaică.
Sinagoga Mare din București a fost deschisă în 1847, în sărbătoarea Anului Nou Evreiesc. La inaugurare au participat mari personalități ale momentului, precum rabinul Meșulam Zalman Fränkel alături de rabinul Zalman Barav.
Motivul care stă la baza numelui plin de importanță al lăcașului de cult (Sinagoga Mare) se rezumă la faptul că, o bună perioadă de timp, aceasta a reprezentat cea mai mare construcție a evreilor destinată rugăciunii.
Din punct de vedere arhitectural, aspectul clădirii este unul diferit față de cel planificat inițial. Acest lucru vine ca rezultat al reparațiilor și intervențiilor la care Sinagoga a fost supusă în decursul secolelor XIX și XX. Toate acestea au avut ca scop modernizarea lăcașului de cult și introducerea electricității, în anul 1915.
O altă sesiune de reparații a avut loc în anul 1945, ca urmare la avarierile pe care Sinagoga le-a avut după cutremurul din 10 noiembrie 1940. La ora actuală, aceasta se regăsește în spatele unor blocuri înalte de 10 etaje, care au fost ridicate în anii 1980.
Sinagoga Mare din București nu mai este folosită pe post de lăcaș de cult. Cu toate acestea, încă din anul 1991, aici este găzduit Muzeul Holocaustului din România. Adițional, este prezentă și expoziția cu caracter permanent, intitulată Memorialul martirilor evrei “Rabin - șef dr. Moses Rosen”.
Muzeul Holocaustului din România
Are o intrare diferită față de cea aferentă Sinagogii, care este îmbrăcată în iederă. Muzeul Holocaustului prezintă multe documente, atât scrise, cât și sub formă de fotografii, care oferă explicații clare cu privire la modul în care a fost realizat pogromul. Pe cât de important este pentru comunitatea evreiască, pe atât de puternic este impactul pe care îl oferă fiecărui vizitator care îi calcă pragul și alocă timpul necesar descoperirii experiențelor trăite de această minoritate în țara noastră.
Locație
Sinagoga Mare este situată pe strada Vasile Adamache nr. 11 din sectorul 3 al Bucureștiului.
Vizitare
Muzeul Holocaustului din interiorul Sinagogii Mari poate fi vizitat de marți până sâmbătă, în intervalul orar 09:00 - 13:00.
Tarife stabilite
Pentru vizitarea Muzeului Holocaustului găzduit de Sinagoga Mare nu se percepe taxă de intrare.