Arcul de Triumf este un monument situat în partea de nord a Bucureștiului, în sectorul 1. Acesta se află la intersecția șoselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu și Alexandru Constantinescu.
Monumentul proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922 cu o înălțime de 27 m cu o singură deschidere și de formă paralelipipedică. Pentru cioplirea marmurei s-a apelat atât la sculptori români dar și la 10 italieni. Conform cronicilor vremii, au fost depuse eforturi considerabile pentru construirea și definitivarea lucrării, văzută ca o emblemă a „micului Paris” din acei ani.
Inaugurarea Arcului de Triumf a avut loc la 1 decembrie 1936, la 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu România, fiind un eveniment amplu, onorat de personalități ale vremii, printre care regele Carol al II-lea, mama sa, regina Maria, prințul moștenitor Mihai, membrii guvernului României și alți numeroși invitați de onoare din țară și din străinătate.
Arcul de Triumf este, alături de Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, Mausoleul de la Mărășești, Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, Mausoleul și Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol simboluri ale participării României în Primul Război Mondial, de partea Aliaților, la finalul căruia aproape toate teritoriile locuite de români s-au găsit pentru prima dată reunite în România Mare.
Pe Arcul de Triumf pot fi observate elemente arhitecturale cu semnificație istorică:
- Inscripția centrală de pe frontonul fațadei de nord, care amintește de încoronarea Majestăților Lor Regele Ferdinand și Regina Maria la Alba-Iulia
- Inscripția centrală de pe frontonul fațadei de sud, care aduce aminte de victoria în Primul Război Mondial
- Inscripția centrală de pe frontonul fațadei de est, dedicată oamenilor politici și de cultură care au făcut posibilă Unirea
- Inscripția centrală de pe frontonul fațadei de vest, care amintește de eroii de război care au luptat pentru Unire
- Lista localităților unde s-au purtat bătălii în Primul Război Mondial, reprezentată chiar pe interiorul Arcului
- Mesajul Regelui Ferdinand, la 27 august 1916, cu prilejul intrării în război
- Proclamația către țară rostită de Regele Ferdinand la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922, cu prilejul încoronării ca Rege al României Mari
- Efigiile Regelui Ferdinand și Reginei Maria, pe fațada sudică
- Stema Regală a României (în forma ei veche, de dinainte de 1922, varianta mijlocie)
- Cifrul Regal al Majestății Sale Regelui Carol al II-lea, în timpul domniei căruia a fost construită forma actuală a monumentului
- Medalionul intitulat „Bărbăția”, pe fațada de nord a Arcului, de sculptorul Ion Jalea, cu referire la deviza „Bărbăție și credință”.
- Medalionul intitulat „Credința”, pe fațada de nord, de sculptorul Constantin Baraschi
- Câteva date ale confruntărilor din Primul Război Mondial pe frontul românesc
Astăzi, Arcul de Triumf reprezintă unul din simbolurile bine cunoscute ale capitalei României. Acesta adăpostește și un mic muzeu cu patru expoziții: Marele Război al Reîntregirii Neamului (fotografie și film), Heraldica Marilor Familii Boierești (efigii din bronz, fotografii), Arcul de Triumf în Imagini (fotografii, machete), Marea Unire de la 1918 ( unde se găsesc și coroanele și sceptrul regal reproduse; fotografii)