Parcul Regele Mihai I al României este un parc de mari dimensiuni din București. Acesta este situat în partea de nord a orașului, delimitat de B-dul Prezan Constantin, B-dul Aviatorilor, Șos. Nordului, Str. Elena Văcărescu, Șos. București-Ploiești și Șoseaua Regele Mihai I
A fost construit în 1936 pe malurile Lacului Herăstrău. Lacul din centrul parcului face parte din lanțul de lacuri antropice al râului Colentina.
Istoria sa înainte de 1930, unde zona pe care se află astăzi parcul era o zonă mlăștinoasă și care a fost asanată în perioada 1930-1935. Cu această ocazie s-a pus și problema amenajării întregii suprafețe rămase liberă, ținând cont și de faptul că în zona respectivă exista deja Arcul de Triumf. În mai 1939 s-au trasat alei celui mai întins spațiu verde la acea vreme din București. Proiectele pentru acest parc au fost realizate de arhitecții Ernest Pinard și Friedrich Rebhuhn. Friedrich Rebhuhn, un arhitect peisagist german care a lucrat în Anglia, Franța și Elveția a venit în 1910 în România, unde i s-a oferit postul de șef al secției horticole a orașului București. În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuală.
În trecut parcul s-a mai numit, Parcul Carol al II-lea, Parcul Național, Parcul I.V. Stalin sau Parcul Herăstrău iar din 2017 acesta numele actual.
Cu o suprafață de circa 200 ha acesta este locul perfect pentru iubitorii sporturilor în aer liber, plimbărilor lungi pe malul apei (aleea ce înconjoară Lacul are o lungime de aproximativ 5,92 km), sau chiar a sporturilor nautice. Parcul oferă, de asemenea, posibilitatea de a te plimba cu vaporașe, bărci si hidrobiciclete, suprafața Lacului fiind de cca 74 ha. Pentru cei cărora apa nu le trezește niciun interes, sunt perfecte zonele special amenajate pentru skateri, centrul de închiriat biciclete, sau parc de aventură cu diverse trasee, în funcție de rezistenta.
În zonele cu verdeață ale parcului întâlnim o flora impresionantă: tei, arțari, plopi, sălcii, frasini, dar și zonele colorate precum Gradina Japoneză, conceputa de arhitectul Rebhun, cu deschideri către Muzeul Satului și parc, Insula Trandafirilor sau zona ExpoFlora, unde, an de an se realizează decoruri florare pe o suprafața de aproape 15 hectare!
De asemenea, în jurul parcului întâlnim și câteva obiective istorice precum Muzeul Satului, una dintre cele mai apreciate obiective turistice ale orașului București, înființat în 1936 din inițiativa profesorului Dimitrie Gusti, Palatul Elisabeta, în momentul de față reședința oficiala a Familiei Regale a României, dar și monumente istorice precum opera în marmură „Nimfa adormita”, realizata de către Filip Marin in 1906, si „Hercule doborând centaurul”, operă realizată în marmură de către Ion Jalea, în 1925.