Muzeul Național al Țăranului Român face parte din familia muzeelor europene cu specific al artelor și tradițiilor populare. Acesta se remarcă prin caracterul său diversificat, fiind o atracție turistică des regăsită în itinerariul turiștilor naționali și internaționali. Nici nu e de mirare, întrucât muzeul înglobează peste 100.000 de obiecte caracteristice trecutului poporului român, printre care și nenumărate obiceiuri și tradiții. De asemenea, acesta a primit multe distincții și premii de-a lungul timpului, fiind bine văzut pe plan național, european și internațional. Descoperă toate informațiile de care ai nevoie în rândurile următoare și fă-i o vizită, cunoscând în prealabil multe dintre curiozitățile din spate.
Istoric și prezentare
Muzeul Țăranului Român a apărut în calitate de continuator al mai multor muzee din țara noastră, toate aflate sub egida Muzeului de Etnografie, de Artă Populară, Artă Decorativă și de Artă Industrială. Acesta a fost inaugurat sub actuala denumire la data de 13 iulie 1906 și a purtat 4 denumiri diferite până când a ajuns la numele sub care este cunoscut în zilele noastre.
La ora actuală, Muzeul Țăranului Român este gestionat și patronat de Ministerul Culturii. De-a lungul timpului, aici au fost aduse colecții bogate, cu peste 100.000 de elemente care înfățișează tradițiile și obiceiurile poporului român din trecut.
Aspecte arhitecturale
Muzeul Țăranului Român a fost fondat la 5 februarie 1990, de către Horia Brenea. Arhitectura specifică se înscrie în stilul neoromânesc, regăsindu-se pe lista monumentelor istorice. În anul 1996, acesta a primit distincția de Muzeu European al Anului.
Tradiția brâncovenească a fost folosită pe post de sursă de inspirație pentru ridicarea clădirii în care astăzi este găzduit Muzeul Țăranului Român. Întreaga construcție este amenajată în forma clădirilor care aparțin stilului monastic. De altfel, anul de finalizare al construcției a fost 1941, aceasta fiind declarată a fi un adevărat simbol al artei.
Elementele de arhitectură caracteristice includ zidărie realizată din cărămidă roșie, arcade, un foișor și elemente traforate, fiecare dintre acestea având un rol esențial în construirea aspectului final al clădirii.
La ora actuală, în interiorul Muzeului Țăranului Român sunt expuse colecții de ceramică, lemn, scoarțe, țesături pentru interior și multe alte aspecte și obiecte caracteristice timpurilor demult apuse.
Locație
Muzeul Țăranului Român este situat pe șoseaua Kiseleff nr. 3 din sectorul 3 al Bucureștiului.
Vizitare
Muzeul Țăranului Român poate fi vizitat de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00.
Tarife stabilite
Pentru vizitarea Muzeului Țăranului Român sunt stabilite următoarele tarife:
· Vizitarea expoziției permanente:
- Bilet adulți - 12 lei;
- Bilet pensionari - 6 lei;
- Bilet elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, cu vârsta de maxim 30 de ani - 3 lei;
- Bilet persoane adulte cu handicap ușor sau mediu - 3 lei.
· Vizitarea târgurilor și a expozițiilor temporare:
- Bilet adulți - 8 lei;
- Bilet pensionari - 4 lei;
- Bilet elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, cu vârsta de maxim 30 de ani - 2 lei;
- Bilet persoane adulte cu handicap ușor sau mediu - 2 lei.
În cazul grupurilor de maxim 5 persoane alcătuite din adulți și copii, prețul este de 18 lei per grup.
Muzeul Țăranului Român oferă intrare gratuită, în special pentru copiii care se încadrează într-un interval prestabilit de vârstă, precum și în cazul delegațiilor oficiale.