Înglobând multe dintre speciile de plante folosite atât în cercetare, cât și în domeniul medical, Grădina Botanică din București este un obiectiv turistic de excepție. Aceasta este situată într-unul dintre cele mai frumoase cartiere care aparțin Bucureștiului și are o istorie prin care se remarcă. Multe dintre aceste aspecte, precum și alte informații utile descoperi în rândurile de mai jos.
Istoric și prezentare
Grădina Botanică din București este renumită la nivel național datorită speciilor de plante pe care le găzduiește. Numele actual pe care îl poartă, respectiv Grădina Botanică “Dimitrie Brândză” i-a fost alocat doar începând cu anul 1994.
Obiectivul turistic se întinde pe o suprafață de 17,5 hectare, alături de câteva sere care înglobează 4.000 de metri pătrați. Aici trăiesc și se dezvoltă armonios peste 10.000 de specii de plante, în funcție de caracteristicile de care are nevoie fiecare.
Grădina Botanică este situată în cartierul bucureștean Cotroceni și aparține de Universitatea București. La început, aceasta a fost localizată într-un alt loc, din care grădinarul Dimitrie Brândză a mutat-o în cel în care se găsește în prezent. Pe atunci, Grădina era situată în proximitatea Facultății de Medicină și fusese întemeiată de Carol Davila.
Grădina Botanică nu a făcut excepție de la momentele dificile, care au afectat-o pe termen lung. Astfel, atât în decursul Primului Război Mondial, cât și în cel De-al Doilea, aceasta a fost atinsă de bombardamente și utilizată în scopuri diverse de trupele de ocupație germane. Efectele s-au resimțit în mod direct în distrugerea a 500.000 de planșe ale herbarului. La ora actuală, s-a reușit obținerea unora noi, însă totalul ajunge la 500.000 de planșe față de cele 700.000 existente înaintea războaielor.
Muzeul Grădinii Botanice
Chiar la intrarea în Grădina Botanică este amenajat muzeul. Acesta este amplasat într-o clădire în stil brâncovenesc, capabilă să întoarcă până și cele mai exigente priviri. Aici, vizitatorii pot admira cele 5.000 de specii de plante expuse, precum și alte 1.000 exponate care fac parte din categoria speciilor exotice.
Locație
Grădina Botanică este situată pe șoseaua Cotroceni, numărul 32, sector 6, București.
Vizitare
Pentru vizitarea Grădinii Botanice, sunt stabilite următoarele intervale orare, în funcție de obiectivele de interes:
· Vizitarea spațiilor neacoperite:
- în intervalul 16 martie - 15 octombrie: în fiecare zi de la 08:00 la 20:00;
- În intervalul 16 octombrie - 15 martie: în fiecare zi de la 09:00 la 17:00.
· Vizitarea Muzeului Grădinii Botanice:
- de marți până vineri, de la 10:00 la 15:00;
- de sâmbătă până duminică, de la 09:00 la 13:00.
· Vizitarea serelor:
- marți, joi și vineri, de la 10:00 la 15:00;
- Sâmbătă și duminică, de la 09:00 la 13:00.
Tarife
Pentru vizitarea Grădinii Botanice, se percep următoarele taxe:
· Vizitarea spațiilor neacoperite:
- în intervalul 16 martie - 15 octombrie: preț întreg 10 lei, preț redus 5 lei;
- În intervalul 16 octombrie - 15 martie: preț întreg 5 lei, preț redus 2 lei.
· Vizitarea Muzeului Grădinii Botanice:
- preț întreg: 5 lei;
- preț redus: 2 lei.
· Vizitarea serelor și a pavilionului aferent Pădurii Tropicale:
- preț întreg: 5 lei;
- preț redus: 2 lei.
Persoanele care au acces gratuit la oricare dintre aceste obiective sunt:
· Copiii sub 7 ani;
· Studenții;
· Cadrele didactice ale Universității București;
· Angajații muzeelor de științe ale naturii.