Farmecul de neînlocuit al Bucureștiului încă persistă pe străzile care reprezentau, nu cu mult timp în urmă, limitele metropolei care acum poartă denumirea de capitală. Acum mai bine de 500 de ani, acesta a fost locul de plecare în ceea ce urma să devină extinderea Bucureștiului. Pe lângă arhitectura impecabilă, Centrul Vechi al Bucureștiului este locul de desfășurare al nenumăratelor evenimente, care au fost ulterior așternute în file de poveste.
Istoric și prezentare
Centrul Vechi al Bucureștiului, cunoscut și sub denumirea de Centru Istoric, este un spațiu care abundă în cultură și istorie. Majoritatea clădirilor ridicate pe această suprafață au traversat secole, transformându-se ulterior în restaurante, muzee sau sedii ale instituțiilor publice.
Unele dintre clădirile cu cele mai îndelungate istorii au fost construite la începutul secolului al XV-lea. Printre acestea se numără și Curtea Domnească, ale cărei ruine sunt bine păstrate.
Anii 1800 au marcat o nouă dezvoltarea a Centrului Vechi, prin apariția prăvăliilor. Ulterior, acestea au fost îmbunătățite prin ridicarea nenumăratelor clădiri somptuoase, construite încă de la începutul secolului al XX-lea. Multe dintre acestea păstrează aerul burghez, puternic predominant în oraș în perioada interbelică.
Încă din anul 2010, Centrul Vechi al Bucureștiului este înscris în Lista monumentelor istorice ale Municipiului București. Datorită amplasării sale, acesta înglobează și o parte a Centrului Civic, în care vei putea vizita Curtea Veche, biserica Stavropoleos, Hanul lui Manuc și multe alte clădiri care intră în categoria monumentelor istorice.
Kilometrul zero al României se află, în mod oficial, în Piața Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou, localizată chiar în Centrul Istoric. Tot aici te vei putea relaxa în spațiul verde regăsit în Parcul Sfântul Gheorghe, te vei putea plimba în Parcul Colțea sau vei putea lua masa la oricare din restaurantele din zonă.
Delimitare geografică
Chiar dacă astăzi se numără printre principalele atracții turistice, Centrul Istoric al Bucureștiului se desfășoară pe o suprafață de doar 0,50 km². Acesta este delimitat de următoarele străzi și artere ale capitalei:
· În Nord – Bulevardul Regina Elisabeta și Bulevardul Carol I;
· În Sud – Bulevardul Corneliu Coposu, Strada Halelor și Splaiul Independenței;
· În Vest – Calea Victoriei;
· În Est – Bulevardul Hristo Botev.
Legende
Centrul Vechi al Bucureștiului este sursa multor legende care s-au dezvoltat și persistat de-a lungul timpului. (In)existența așa-ziselor tuneluri secrete sub Centrul Istoric își are originea în decursul domniilor fanarioților care, potrivit legendei, își făceau plimbările cu trăsura prin ele.
O altă poveste captivantă este cea a fostului orfelinat care activa la numerele 13-14 pe strada Franceză. Potrivit scrierilor, acesta era condus de Stavrache Hagi-Orman, cunoscut datorită spiritului sadic și a plăcerii pe care o avea atunci când vedea orfani suferinzi. De cele mai multe ori, acesta îi ținea pe cei mici fără apă și fără mâncare, în timp ce el se bucura de cele mai bune și delicioase preparate. Legenda spune că mai bine de 200 de copii fără părinți și-au pierdut aici viața, spiritele lor fiind încă captive între ziduri.
Tarife pentru vizitare
Pentru plimbarea și vizitarea Centrului Vechi al Bucureștiului nu se plătește taxă/bilet.